Training programme

Institute of Nutrition, Mahidol University

Training: Food Composition Analysis and Food composition Database Development

Participants: Five participants from National Nutrition Center (NNC), Department of Health,

Ministry of Health, Myanmar

Study types: lectures, practices/workshop/study visit, on-site laboratory training at Food

Chemistry/Food Microbiology laboratory, discussion, presentation

Please note that the proposed programme is subject to modification as required.

Course coordinators: Prapasri Puwastien and Kunchit Judprasong

Lecturers and trainers: Prapasri Puwastien, Kunchit Judprasong, Pongtorn Sungpuag, ...

Warangkana Srichamnong, Aikkarach Ketawan, Orapin Banjong, Treerat Saiwan, and staffs of Food Chemistry and Food Microbiology

laboratories

Duration: 14 to 25 October 2013

Monday: 14 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
08.30-09.30 (1 h)	Welcome	Dr. Visith Chavasit/
Session 1		Course Co-ordinator, lecturers
	Orientation of INMU (video) and Salaya Campus	Kunchit Judprasong
	- library and canteen	Wipa Kunnasut
09.30-10.30 (1 h)	Introduction to the course schedule	Prapasri Puwastien
Session 2	Technical orientation: visit Food Chemistry Lab,	Kunchit Judprasong
	Food Microbiology Lab, Instrument rooms, all	
	facilities related to laboratories, Library – INMU,	
10.20.10.45 (15 min)	lecture rooms Marning brook	
10.30-10.45 (15 min) 10.45-12.00 (1 h 15 min)	Morning break	Proposi Duwastian
Session 3	Introduction to food composition data system, international, regional and national networks	Prapasri Puwastien
Session 3	INFOODS and ASEANFOODS Websites	
	Development of food composition database –	
	Nutrients analysis (FCD generation)	
	 Setting priorities and selection of foods and 	
	nutrients,	
	Food groups and selected nutrients in national	
10.00.10.00.(1.1)	and regional FCTs/FCDs	
12.00-13.00 (1 h)	Lunch	All lecturers*
13.00-14.30 (1 h 30 min)	Development of FCD – continued	Prapasri Puwastien
Session 4	Sampling plan and sampling	Kunchit Judprasong Transact California
	Sample collection	Treerat Saiwan
	information record	
1100 11 15 (15 :)	photography	
14.30-14.45 (15 min)	Afternoon break	
14.45-16.15 (1 h 30 min)	Analysis of nutrients 1:	Pongtorn Sungpuag
Section 4: continued	Sample preparation and storage: solid, liquid,	
40 45 40 00 (45 min)	fresh, mixed foods, lyophilised foods	Decreed Konskit Decretor
16.15-16.30 (15 min)	Q and A, discussion	Prapasri, Kunchit, Pongtorn

Tuesday: 15 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
08.30-09.00 (30 min)	Summary of information from Day 1	Prapasri Puwastien
		Kunchit Judprasong
09.00-12.00 h (3 h)	Analysis of nutrients 2: Module 1:	
Session 1 and 2, with 15	Determination of proximate composition and DF	
min Morning Break	Brief the flow chart, provide a short method	
	Lab: demonstration	
	Participants record materials, glassware,	
	methods, and instruments	
	Participant 1: moisture, fat	Prapasri Puwastien/ Boonlert
	Participant 2: protein and ash	 Pongtorn Sungpuag/ Bangon/
		Ramphuang
	Participant 3: dietary fibre	Kunchit Judprasong/ Amornrat
	Participant 4 and 5: minerals by AAs	 Aikkarach Kettawan/Aurawan
12.00-13.00	Lunch	
13.00-16.00 (3 h)	Analysis of the selected nutrients: Module 1:	Same as above
Session 3 and 4, with	- continued	
15 min afternoon break		
16.00-16.30	Introduction to ICP	Kunchit Judprasong

Wednesday: 16 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
08.30-09.00 (1 h)	Discussion on method of analysis in Model 1	Prapasri Puwastien, Kunchit Judprasong
09.00-12.00 (3 h) Session 1 and 2 with 15 min morning break	Analysis of nutrients 2: Module 2: Determination of saturated fat, Cholesterol, sugars, and minerals by ICP – Group training	
	 Brief the flow chart, provide a short method Lab: demonstration Participants record materials, glassware, methods, and instruments. 	
	Saturated fat, cholesterol	<u>Warankana srichamnong/</u> Kraingkrai
	Sugars	Pongtorn Sungpuag/ Yupaporn
	Minerals by ICP	Kunchit Judprasong/Aurawan
12.00-13.00	Lunch	
13.00-16.00 (3 h) 16.00-16.30 (30 min Session 3 and 4 with 15 min afternoon break	Analysis of nutrients 2: Module 2 – continued Brief method for water soluble vitamin analysis by microbiological assay	Same as above Prapasri Puwastien

Thursday: 17 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
08.30-09.30 (30 min)	Heavy rain, no lecture	Prapasri Puwastien,
		Kunchit Judprasong
09.30-16.30	Analysis of nutrients 2: Module 3:	
Session 1 and 2	Determination of fat- soluble vitamins and water	
with 15 min morning	soluble vitamins: group training	
break	Fat soluble vitamins: vitamin A and E (2 h)	 Pongtorn Sungpuag/ Yupaporn
	Water soluble vitamins by HPLC: vitamin B₁ and	Naruemol Pinprapai/ Kunchit
	B ₂) (3 h)	Judprasong
	Water soluble vitamins by microbiological assay	Prapasri Puwastien/Pawinee
	Niacin (4 h)	

Friday 18 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
09.00-09.30 (30 min)	Discussion: the experience on method of	Prapasri Puwastien,
Session 1	analysis in Model 1-3	Pongtorn Sungpuag,
		Kunchit Judprasong
09.30 to 10.30	Morning break	
10.15-11.30 (1 h 15 min)	Proximate composition analysis and critical	Pongtorn Sungpuag,
Session 2	control steps	
	Microbiological assay	Prapasri
11.30-13.00	Lunch	
13.00-14.00 (1 h)	Mineral analysis and critical control steps	Kunchit Judprasong
Session 3		
14.00-15.30 (1 h 30 min)	Vitamin analysis (fat soluble and water soluble	Pongtorn Sungpuag,
	vitamins) and critical control steps	
15.30-15.45	Afternoon break	
15.45-16.45 (1 h)	Sugars, cholesterol, saturated fat analyses and	Pongtorn Sungpuag
	critical control steps	Kunchit Judprasong

Monday: 21 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
08.30-09.00 (30 min)	Summary of activities and information from the	Prapasri Puwastien
	first week training	Kunchit Judprasong
09.00-10.30 (1 h 30 min)	Internal and external quality control (QC)	Kunchit Judprasong
Session 1,	systems in food analysis laboratory	
	Internal quality control system:	
	repeatability, reproducibility, in-house quality	
	control (QC) sample, quality control chart	
	and its use to demonstrate good performance in precision	
	External quality control system: proficiency	
	testing scheme (as a participating	
	laboratory)	
10.30-10.45	Morning break	
10.45-12.00 (1 h 15 min)	Preparation of a control chart of nutrient	Kunchit Judprasong
Session 2	analysis: protein/calcium/cholesterol/ vitamin	Naruemon Pinprapai
	B1	
12.00-13.00	Lunch	
13.00-14.30 (1 h, 30	Preparation of in-house QC sample:	Kunchit Judprasong
min) Session 3	demonstration and practice - using a dry	Naruemon Pinprapai
	product: soybean or milk powder	Prapasri Puwastien
14.30-15.00	Afternoon break	
15.00-16.00 (1 h)	Checking quality of QC sample and	Kunchit Judprasong
Session 4	statistics used:	
	Checking homogeneity of sample Checking notability of sample	
40 00 40 00 (20 min)	Checking stability of nutrients	Kunghit/ Drangari
16.00-16.30 (30 min)	Completion of the work and Discussion	Kunchit/ Prapasri

Tuesday: 22 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
08.30-10.15 (1 h 45 min) Session 1	 Thai and ASEAN Food Composition Tables (FCTs) FAO/INFOODS Guidelines: 1. food identification food names and description of foods food group and food codes 	Prapasri Puwastien
10.15-10.30 (15 min)	Morning break	
10.30-12.00 (1 h 30 min) Session 2	 FAO/INFOODS Guidelines: 2. components nomenclature, conventions and expression INFOODS Tagnames (component identifier), units and denominators (per 100 g or 100 mL edible portion) significant figures and number of decimal places rounding procedure conversion factors 	Prapasri Puwastien, Treerat Saiwan
12.00-13.00	Lunch	

Tuesday: 22 October 2013 (continued)

Time	Activities	Responsible staff
13.00-14.30 (1 h 30 min)	Development of national food composition	Prapasri Puwastien,
Session 3	database-1	Treerat Saiwan
	Sources of data: analysed, calculated, borrowed	
	References resources, INFOODS website, InFoods-Food-Comp- @LISTSERV.FAO.ORG	
	Data compilation: preparation of archival and reference food composition database	
14.30-14.45	Afternoon break	
14.45-16.15 (1 h 30 min) Session 4	Introduction: INMUCAL Demonstration: recipes calculation INMU - MenuDevelop (iMD)	Orapin Banjong
16.15-16.30 (15 min)	Discussion	

Wednesday: 23 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
08.30-08.45 (30 min)	Summary of information/activities	Prapasri Puwastien;
08.45-10.15 (1 h 30 min)	Development of national food composition	Prapasri Puwastien;
Session 1	database-2: lecture, demonstration and practice	Treerat Saiwan
	Preparation of user data file: Evaluation of aggregated FCD to prepare user database INFOODS and THAIFOODS food composition database format Preparation of user database	
10.15-10.30 (15 min)	Morning break	
10.30-12.00 (1 h 30 min) Session 2	Preparation of user data file: (continued) Checking FCD prior to publication: - Name and expression - Calculation, conversion factors - Tagnames - Check on components, follow - FAO/INFOODS Guidelines	Prapasri Puwastien; Treerat Saiwan
12.00-13.00	Lunch	
13.00-14.30 (1 h 30 min) Session 3	Evaluation of data quality	Treerat Saiwan, Prapasri Puwastien
14.30-14.45	Afternoon break	
14.45-16.30 (1 h 45 min) Session 4	Publication of FCD: Components of published food composition database and detailed information	Prapasri Puwastien;
16.30-17.00 (30 min)	Discussion	

Thursday: 24 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
09.00-16.00 (6 h)	Study visit at Ministry of Public Health	Nunthaya Jongjaithet and team
(start from INMU at 07.30 h)	Discussion	Prapasri, Kunchit, Treerat

Friday: 25 October 2013

Time	Activities	Responsible staff
09.00-10.30 (1 h 30 min)	Application of ISO/IEC 17025 to practices: development of FCD	Pongtorn Sungpuag
10.30-10.45 (15 min)	Morning Break	
10.45-12.15 (1 h 30 min)	Discussion, evaluation and recommendation	Dr. Visith Chavasit,
	Wrap-up and Certificate presenting	Dr. Chaniphun Butryee
	Closing	All lecturers and related INMU staff
12.15-13.15	Lunch	All lecturers and assistants*