## ILSI SEA Region & ASEANFOODS FOODCOMP Training Course 2018: Development and Evaluation of Quality Food Composition Database

Nutrition Research Division, Department of Medical Research, Ministry of Health and Sports, No.5. Ziwaka Road. Dagon township, Yangon, Myanmar

September 3-7, 2018

Session	Training Programme
1	Introduction:
	<ul> <li>Components of food composition data system</li> <li>Conceptual framework for FCDB development</li> <li>Course content</li> <li>General characteristics of foods in different food groups</li> </ul>
2	Organisation and activities related to FCDB
	<ul> <li>Requirements and uses of compositional databases at different levels</li> <li>Organisation, activities, and achievement: international, regional and national levels</li> </ul>
3	Strategic plan and practices for developing national FCTs/FCDB:
	3.1 Selection and prioritisation of foods and nutrients for FCDB development
	3.2 Sampling plan, sampling, sample handling
	3.3 Photography
	3.4 Experimental design for developing FCDB related factors
4	Food composition data generation I:  4.1 Sample preparation and storage  4.2 Analysis of nutrients - proximate composition, minerals, vitamins, fatty acids, cholesterol, sugars
5	Food composition data generation II:
	5.1 laboratory quality control systems (internal and external)
	5.2 Implementation of ISO standards throughout FCDB developing system
6.	Development of national food composition databases
	6.1 General food composition issues
	6.2 Preparation of archival, reference and user FCDBs: Lecture and demonstration
7	6.3 National FCTs and on-line national FCDB
7	Quality evaluation and checking at different steps throughout the developing process of national FCDB
	<ul> <li>7.1 Evaluation of data quality using EuroFIR guidelines – demonstration</li> <li>7.2 Checking of FCD/FCDB before publication: FAO/INFOODS Guidelines</li> <li>7.3 Quality assessment of national FCDB: INFOODS/ASEANFOODS Guidelines</li> </ul>
8	Effective uses of food composition database
	Discussion, question-answer
9	Hands-on Training
	Course evaluation and Closing

## **Lecturers/resource persons:**

New Zealand: Prof. Barbara Burlingame

Thailand: Assoc. Prof. Prapasri Puwastien; Assoc. Prof. Kunchit Judprasong and

Mr. Piyanut Sridonpai

## ILSI SEA REGION & ASEANFOODS FOODCOMP TRAINING COURSE 2018: Development and Evaluation of Quality Food Composition Database

September 3-7, 2018. Yangon, Myanmar

Time	Programme	Lecturers
	Day 1. Monday, 3 September 2018	
	Opening	
09.00-09.30	Opening and Welcome Speech	<ul> <li>Director General, Department of Medical Research</li> <li>ILSI SEA Region</li> <li>ASEANFOODS</li> </ul>
Session	1. Introduction and Conceptual framework for FCDB	development
09.30-10.15	Introduction:	
45 min	Food composition data system;     Conceptual framework and quality systems in FCDB development	Prapasri
10:15-10.30	Morning break and group photo	
10:30-11.15 45 min	General characteristics of foods in different food groups	Prapasri
	Session 2. Organisation and activities related to FCI	OB
11.15-12.15 1 h	Requirements and uses of food composition databases for different sectors	Barbara.
	<ul> <li>2.2 Organisation, activities and achievement</li> <li>International networks (INFOODS)</li> <li>Regional level (ASEANFOODS and website)</li> <li>National level - THAIFOODS</li> </ul>	Kunchit, Barbara
12:15-13.00	Lunch break	
Session 3	3. Strategic plan and practices for developing nationa	I FCTs/FCDB
13.00-14.15 1 h, 15 min	3.1 Selection and prioritisation of foods and nutrients for FCDB development	Prapasri, Piyanut
14.15-15.30	3.2 Sampling plan, sampling and sample handling	Kunchit, Piyanut
1 h, 15 min 15.30-15:45	Afternoon break	
		Divonut
15.45-16.15 30 min	3.3 Photography of food samples	Piyanut
16.15-16.30 30 min	Questions & Answers	All lecturers

Day 2. Tuesday, 4 September 2018				
Time	Programme	Lecturers		
Session	Session 3. Strategic plan and practices for developing national FCTs (cont.)			
09.00-10.30 1.5 h	3.4 Establishing FCDB related components/factors: - density (liquid samples) - edible portion - yield factor (cooked food) - nutrient (vitamins) retention factor	Prapasri, Piyanut		
10.30-10.45	Morning break			
Session 4. Food composition data generation I: sample preparation and analysis of nutrients				
10.45-12:00 1 h	4.1 Detailed information of food samples to be recorded	Kunchit, Piyanut		
12.00-13.00	Lunch break			
13.00-14.00 1 h	4.2 Sample preparation and storage	Kunchit		
14.00-15.30 1.5 h	4.3 Food composition analysis: 4.3.1 Main nutrients and energy: proximate	Kunchit		
	composition, dietary fibre 4.3.2 Minerals: AAS, ICP and other methods			
15.30-15.45	Afternoon break			
15.45-16.30 45 min	Discussion: Critical control points of main nutrients and minerals analyses: visiting laboratories and facilities	Prapasri, Kunchit		

Day 3. Wednesday, 5 September 2018			
Time	Programme	Lecturers	
Session 4. Food composition data generation I:  Analysis of nutrients (cont.)			
09.00-10:00 1 h	<ul><li>4.3 Food composition analysis (cont.):</li><li>4.3.3 Sugars</li><li>4.3.4 Fatty acids and cholesterol</li></ul>	Kunchit	
10.00-10.15	4.3.5 Vitamins: fat soluble and water soluble  Morning break		
10.15 -11.00 45 min	Discussion: Critical control points of sugars, fatty acids, cholesterol and vitamins	Kunchit, Prapasri	

Day 3. Wednesday, 5 September 2018 (cont.)				
Session 5. Food composition data generation II:				
	laboratory quality control system			
Time	Programme	Lecturers		
11.00-12.00	5.1 Internal quality control (QC) systems in food analysis laboratory	Kunchit		
1 h	Repeatability, reproducibility and criteria for acceptance			
	In-house quality control (QC) sample, quality control chart and its use to demonstrate good performance in precision			
12.00 -13.00	Lunch break			
13.00-13.45	5.2 External quality control system:	Kunchit		
45 min	Proficiency testing scheme			
13:45-14.30 45 min	5.3 Implementation of ISO standards throughout FCDB developing system	Kunchit		
14.30-14.45	Afternoon break			
14.45-15.15 30 min.	<b>5.4</b> Nutrients analyses/analytical methods linked to health, food regulation and food trade	Barbara		
Se	ession 6. Development of national food composition dat	abase		
15.15 - 16.30	6.1 General food composition database issues	Prapasri, Barbara		
1h 15 min	<ul> <li>Data sources: analysed (Lab report, published paper, NL, theses, etc), calculated, borrowed</li> <li>Food identification: food names and description</li> <li>Food groups</li> <li>Components identifier: INFOODS Tagnames</li> <li>Component conventions and expression: <ul> <li>Units and denominators,</li> </ul> </li> </ul>			
	- Significant figures and number of decimal places			

Day 4. Thursday, 6 September 2018		
Session 6. Development of national food composition database (cont.)		
09.00-10.30	6.2 Preparation of archival, reference and	Prapasri, Piyanut
1.5 h	<ul> <li>user FCDB</li> <li>INFOODS and THAIFOODS food composition database template</li> <li>Preparation of archival, reference and user FCDBs using laboratory data: step-by-step lecture and demonstration</li> </ul>	
10.30-10.45	Morning break	
10.45-12.00 1 h	6.3 Preparation of national FCTs and online FCDB: developing plan, components and documentation: hard copy and electronic version - lecture and demonstration (Bangladesh, Thai and INDIA FCTs hard copy and online Thai FCDB database)	Prapasri, Piyanut, Kunchit
12.00-13.00	Lunch break	

Day 4. Thursday, 6 September 2018 (cont.)			
Session 7. Quality evaluation and checking at different steps throughout the developing process of national FCDB			
Time	Programme	Lecturers	
13.00-14.30 1 h 30 min	Quality Checking: 7.1 Evaluation of data quality using EuroFIR Guidelines – objectives, process and criteria for evaluation	Prapasri	
14.30-14.45	Afternoon break		
14.45-16.15 1 h 30 min	7.2 <b>Exercise:</b> Evaluation of data quality using EuroFIR Guidelines: research paper (Se)	Prapasri, Kunchit, Piyanut, Barbara	

Day 5. Friday, 7 September 2018				
Session 7. Quality evaluation and checking at different steps throughout the developing process of national FCDB (cont.)				
09.00-9.45 45 min	7.3 Checking of FCD/FCDB before publication: FAO/INFOODS Guidelines – Version 1.0 (2012)	Barbara		
09:45-10:30 45 min	7.4 Quality assessment of national FCDB using INFOODS/ASEANFOODS Guidelines	Kunchit		
10.30-10:45	Morning Break			
	Session 8. Effective uses of food composition databases			
10:45-11:30 45 min	8.1 Common problems, tips and awareness in using FCTs /FCDB	Prapasri		
11:30-12:00 30 min	8.2 Scientific publishing of food composition data	Barbara		
12.00-12.30	Recipe calculation	Barbara, Piyanut		
12:30-13.30	Lunch break			
	Session 9. Hands-on Training			
13.30-15.30 2 h	Group 1. Hand-on training: systematic compilation and development of FCDB	Prapasri, Piyanut, Kunchit		
15.30-16.00 30 min	Certificate presentation and Closing	Lecturers and participants		
16.00-16.30	Afternoon break			