## THAIFOODS WORKSHOP 2017: DEVELOPMENT OF NATIONAL FOOD COMPOSITION DATABASE

Institute of Nutrition, Mahidol University Putthamonthon 4, Nakhon Pathom 73170, THAILAND

28 Aug 2017 - 1 Sept 2017

Session	Programme
1	INTRODUCTION
	Organisation and activities related to food composition database development: international, regional and national level
2	Conceptual framework for FCDB development
3	Strategic plan for developing national FCDB
4	Sample handling and sample preparation
5	Food composition data generation I: Analysis of nutrients - proximate composition, minerals, vitamins, fatty acids, cholesterol, sugars)
6	Food composition data generation II: laboratory quality control system (internal and external) Application of ISO 17025, 17034, 17043, 13528 to quality assurance programme on FCDB development
7	Development of national food composition database
7.1	FCD compilation I: Archival FCDB and quality checking
7.2	FCD compilation II: Reference FCDB
7.3	FCD compilation III: User FCDB
7.4	Systematic checking of user FCDB before publication: INFOODS Guidelines
7.5	Preparation of National FCDB
8	Quality assessment of national FCDB/FCTs
9	Uses of FCDB
10	Course evaluation and Closing

Lecturers/resource persons:

Assoc. Prof. Prapasri Puwastien

Assoc. Prof. Nipa Rojroongwasinkul

Assoc. Prof. Kunchit Judprasong

Ms. Nuntaya Jongjaithet

Mr. Piyanut Sridonpai

## THAIFOODS WORKSHOP 2017

## DEVELOPMENT OF NATIONAL FOOD COMPOSITION DATABASE

Time	Programme	Lecturer
	Monday, 28 August 2017	•
Session 1. Organisation and activities related to food composition databases (FCDB)		
•	development	
09.00-10.30	INTRODUCTION	Prapasri, Kunchit
1.5 h	• General characteristics of foods in different	
	food groups	
	<ul> <li>Organisation and activities related to FCDB</li> </ul>	
	- International networks (INFOODS) and website	
	- Regional level (ASEANFOODS and website)	
10.20.10.45	- National level - THAIFOODS	
10.30-10.45	Morning break	
	Session 2. Conceptual framework for FCDB developmer	
10.45-11.45 1 h	Overall process and quality awareness in systematic development of FCDB	Prapasri
11:45-13.00	Lunch break	
	ssion 3. Strategic plan for developing national FCTs/F(	CDB
13.00-14.15	3.1 Selection and setting priority of foods and	Nipa, Piyanut
1 h, 15 min	nutrients to be analysed	Prapasri
14.15-15.30	3.2 Sampling plan, sampling and sample handling for	Prapasri, Kunchit,
1 h, 15 min	developing a national FCDB and case study	Piyanut, Nunthaya
15.30-15:45	Afternoon break	
15.45-16.15	3.3 Photography of food samples	Kunchit, Piyanut
30 min 16.15-16.30	Questions & Answers	All lecturers
10.13-10.30	Questions & Answers	All lectul et s
	Tuesday, 29 August 2017	
Time	Programme	Lecturer
Ses	sion 3. Strategic plan for developing national FCTs (co	ont.)
09.00-10.30	3.4 Experimental design for developing related	Prapasri, Piyanut,
1.5 h	information factors:	Nipa
	- density	
	- edible portion	
	- yield factor (cooked food)	
	- nutrient retention factor (cooked food)	
10 20 10 45	- fat loss and gain (fried food)	
10.30-10.45	Morning break	
	Session 4. Sample handling and sample preparation	
10.45-11.45	Food sample before analysis – at laboratory	Kunchit, Prapasri,
1 h.	4.1 Detailed information of food samples to be	Radon
11 45 13 00	recorded: each food groups and products (NL)	
11.45-13.00	Lunch break	

Tuesday, 29 August 2017 (cont')		
Time	Programme	Lecturer
	Session 4. Sample handling and sample preparation	on
11.45-13.00	Lunch break	
13.00-15.00 2 h.	<ul> <li>Sample preparation and storage:</li> <li>single and multiple composite samples;</li> <li>general process for solid, liquid, fresh, mixed foods, lyophilised foods</li> <li>specific process for foods from different food groups</li> <li>specific process for foods with different objectives (food products for nutrition labelling - NL)</li> </ul>	<mark>Kunchit</mark> , Prapasri Radon
14:30-14.45	Afternoon break	
14.45- 16:15 1.5 h	Discussion; Questions & Answers	All lecturers

	Wednesday, 30 August 2017		
Session 5. Food composition data generation I: Analysis of nutrients			
Analysis of nut	Analysis of nutrients: Review and discussion, some tips and awareness		
09.00-10.30 1.5 h	Main nutrients and energy: proximate composition, dietary fibre (Calculation: total and available carbohydrate, energy) Minerals: AAS, ICP and other methods	Kunchit, Prapasri	
10.30-10.45	Morning break		
10.45-12.00 1 h, 15 min.	<ul> <li>Sugars</li> <li>Fatty acids and cholesterol</li> <li>Vitamins: fat soluble and water soluble</li> </ul>	Kunchit, Prapasri	
12.00-13.00	Lunch break		
	Session 6. Food composition data generation II laboratory quality control system		
13.00-14.15 1 h 15 min.	<ul> <li>6.1 Internal quality control (QC) systems in food analysis laboratory and criteria of acceptance Repeatability and reproducibility In-house quality control (QC) sample, quality control chart and its use to demonstrate good performance in precision</li> <li>6.2 External quality control system: Proficiency testing scheme (as a participating laboratory</li> </ul>	Kunchit	
14.15-14:30	Afternoon break		
14.30-15.00 30 min	6.3 Application of International standards (ISO 17025, 17034, 17043, 13528) to quality assurance programme on FCDB development	Kunchit, Prapasri	

	Wednesday, 30 August 2017		
Ses	Session 7. Development of national food composition database		
7.1 Food (	composition data compilation I: Archival FCDB and qua	lity checking	
15.00-16.30 1 h, 30 min.	<ul> <li>General food composition issues</li> <li>Data sources: analysed (Lab report, published paper, NL, theses, etc), calculated_borrowed</li> <li>Food identification: food names and description, food group</li> <li>Components identifier: INFOODS Tagnames</li> <li>Component conventions and expression: <ul> <li>Units and denominators,</li> <li>Significant figures and number of decimal places</li> </ul> </li> <li>Rounding procedure/rounding rules (NL)</li> <li>Conversion factors: protein, energy, fatty acids, vitamins</li> <li>Characteristics that influence the nutrient content of foods</li> </ul>	Prapasri, Kunchit, Piyanut	

Thursday, 31 August 2017 Session 7. Development of national food composition database		
09.00-10.30	Preparation of archival FCDB	Prapasri, Piyanut
1 h, 30 min	<ul> <li>INFOODS food composition database template</li> </ul>	
	<ul> <li>Original FCD: information and quality checking</li> </ul>	
	Evaluation of data quality using EuroFIR Guidelines -	
	Selenium content of Thai foods.	
	Prapaisri P. Sirichakwal*, Prapasri Puwastien, Jarupun Polngam, Ratchanee Kongkachuichai.	
	Journal of Food Composition and Analysis 18 (2005) 47-59	
	<ul> <li>Preparation of archival food composition database (FCDB)</li> </ul>	
10.30-10.45	Morning break	
	7.2 FCD compilation II: Reference FCDB	
10.45-12.00	Preparation of reference FCDB: step-by-step	Prapasri, Piyanut
1 h, 15 min	<ul> <li>Transfer FCD sets to a new sheet (reference)</li> </ul>	
	<ul> <li>Arrange FCD sets to the designed food group</li> </ul>	
	<ul> <li>Aggregate data sets of the same food</li> </ul>	
	Check data for correctness and quality Data	
	transformation	
	<ul> <li>Statistical evaluation of aggregated FCD to identify unaccepted data</li> </ul>	
	<ul> <li>Checking each nutrient of each data</li> </ul>	
	Preparation of final reference FCDB (calculate	
	CHOAVLDF/CHOCDF, ENER)	
11.30-13.00	Lunch break	

	Thursday, 31 August 2017 ( <i>cont.)</i>	
Session 7. Development of national food composition database		
	7.2 FCD compilation II: Reference FCDB ( <i>cont.</i> )	
13.00-14:30 1 h, 30 min	Demonstration/Practice: Archival (data from NL) and reference file preparation (data sets from cereal and milk groups)	Prapasri, Piyanut
14.30-14.45	Afternoon break	
7.3 FCD compilation III: User FCDB		
14:45-16.30 1 h 45 min.	<ul> <li>Preparation of user FCDB</li> <li>Move aggregated FCD from reference FCDB to a new sheet</li> <li>INFOODS and THAIFOODS food composition database format</li> <li>Preparation of user database file</li> </ul>	Prapasri, Piyanut

Friday, 1 September 2017		
Time	Programme	Lecturer
Systematic checking of user FCDB before publication		
09.00-10.30	Checking of FCD/FCDB before publication: FAO/INFOODS Guidelines - Version 1.0	Prapasri, Piyanut
10.30-10.45	Morning break	
10.45-12.00 1 h, 15 min 12.00-13.00	Preparation of FCDB as a hard copy and electronic version Lunch break	Prapasri, Kunchit, Piyanut

	Session 8. Quality assessment of national FCDB	
13.00-14.00	Quality assessment of national FCDB using	Kunchit, Prapasri
1 h	INFOODS/ASEANFOODS Guidelines	
	Session 9. Uses of FCDB	
14.00-15.00	Tips and awareness in using FCTs/FCDBs	Prapasri, Nipa
1 h		
15.00-15.30	Afternoon break	
30 min		
15.30-16.30	Questions & Answers	All lecturers
1 h	Course evaluation and Closing	All lecturers